Η Πνευματική Θεραπεία, Το Θεραπευτικό Τμήμα, Θεραπεία στο χώρο μας, όλης της Ζωής!

Η μέθοδος ανάλυσης της ποίησης και της λογοτεχνίας μέσα από την οποία εργαζόμαστε στον Όμιλο Εξυπηρετητών, δημιουργήθηκε, αναπτύχθηκε και διδάχτηκε από τον ποιητή και φιλόσοφο Dimitri Kakalidis, ιδρυτή του Ομίλου και των εκδόσεων "Great Sirius". Πρόκειται για μια πρωτοποριακή μέθοδο που κάνει βαθιά, εσωτερική ανάλυση της λογοτεχνίας και της ποίησης, και προεκτείνεται σε κάθε έργο Τέχνης, zB. στη ζωγραφική, σε κινηματογραφικές ταινίες, στο θέατρο αλλά κυρίως εκτείνεται σε ολόκληρη τη Ζωή με τις διάφορες όψεις, τις καταστάσεις και τα δρώμενα της.

Αναγνωρίζεται ως μια προσέγγιση πνευματικής αποκάλυψης, που φέρνει τη σύνθεση βαθύτερων μηνυμάτων και οδηγεί τον αναγνώστη σε συνειδησιακή ανάταση και πνευματική διεύρυνση. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά διεθνώς, στην επιστημονική κοινότητα στο 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Λογοτεχνίας του ακαδημαϊκού φορέα Atiner τον Ιούνιο 2014, αποσπώντας θερμότατα σχόλια από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο, καθηγητές πανεπιστημίου απ’ όλο τον κόσμο:

«Θέλω να τη διδάξω στους φοιτητές μου. Θεραπεία στο χώρο μας “Αίτηση για Θεραπεία”. Η Πνευματική Θεραπεία. Θα σας στείλω λεπτομέρειες για το πώς πήγε το μάθημά μου»Το Θεραπευτικό Τμήμα

Λογοτεχνικό Εργαστήρι, Τα CD μας. Η Πνευματική Θεραπεία, Το Θεραπευτικό Τμήμα!»

Αίτηση για Θεραπεία. spiritualhealing.gr. ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΑΣ

Το Θεραπευτικό Τμήμα

Η Πνευματική Θεραπεία. Το Θεραπευτικό Τμήμα, Θεραπεία στο χώρο μας

Η εργασία μας πάνω σε αυτή τη μέθοδο ανάλυσης δημοσιεύτηκε και στο επιστημονικό περιοδικό Θεραπεία στο χώρο μας (τόμος 1, τεύχος 3 September 2014) Η Πνευματική Θεραπεία (Languages and Linguistics Research Unit) Θεραπεία στο χώρο μας (Αίτηση για ΘεΤο Θεραπευτικό Τμήμα_21" data-token="z4TOv8-FIEFUSU5FUg,," data-source="">του ATINER.

Ο τρόπος αυτός σκέψης αναδύει το βαθύτερο νόημα κάθε λογοτεχνικού έργου, κάθε κατάστασης και αποκαλύπτει το άπειρο μέσα στο περιορισμένο ανάγοντας κάθε έννοια και σύμβολο στην οντολογική του υπόσταση. Συνδέει το καθημερινό με το αιώνιο, το ανθρώπινο με το θεϊκό, τον μικρόκοσμο με το μακρόκοσμο. Αποτυπώθηκε στα δύο φιλοσοφικά έργα του Δ. Kakalidis «Η Σοφία του Διηγήματος» (1992) und «Η Σοφία του Ποιήματος» (1994) που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις "Great Sirius". Στα έργα αυτά ο φιλόσοφος ποιητής αναλύει 100 ποιήματα και 36 διηγήματα Ελλήνων λογοτεχνών και έχει αποσπάσει μοναδικές κριτικές από τον πνευματικό και λογοτεχνικό κόσμο της χώρας:

«Είναι ξεκίνημα μιας νέας φιλολογικής σχολής, ένας νέος ελληνικός, ελληνικότατος δρόμος που διακλαδώνεται μέσα σε παγκόσμια ρεύματα». (Θεραπεία στο χώρο μας. Σταφυλάς, 1993)

«Χαιρετίζουμε αυτή την τόσο επαινετή πρωτοβουλία του Δημήτρη Κακαλίδη, που πρώτος εισάγει στη μελέτη της νεοελληνικής πεζογραφίας και ποίησης αυτή τη μέθοδο κι αυτή η πρωτοβουλία, παράλληλα με την αδιαμφισβήτητη αξία των παρατηρήσεων του συγγραφέα, εγγράφουν στο ενεργητικό του μια μοναδική πνευματική πρωτιά.» (Το Θεραπευτικό Τμήμα. Σταμάτης, 1993)

Αφετηρία κάθε ανάλυσης, σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, είναι η συνεχής και αδιάρρηκτη σχέση μεταξύ Ανθρώπου–Ανθρωπότητας–Οντότητας και η εσωτερική θέση ότι κάθε άνθρωπος, στην ουσία του, είναι ήδη ένα ολοκληρωμένο Ον του οποίου το πνεύμα εκφράζεται μέσα από κάθε όψη, κάθε δημιουργία, καθώς αγωνίζεται με διάφορες μορφές και ρόλους να βρει και να εκφράσει την πραγματική του φύση.

Σε όλα, μικρό-μεγάλο, ζωή-θάνατο, μορφικό-άμορφο, βλέπει την Οντότητα. Υπάρχει κοινή αντιμετώπιση των πραγμάτων καθώς τα πάθη, τα ένστικτα, οι επιθυμίες, die dunklen Aspekte des Unbewussten als ontologische Ereignisse erkannt und muss in Wissen transformiert werden und lieben, den ontologischen Natur zu offenbaren.

Τις περισσότερες φορές η ανάλυση ενός ποιήματος γίνεται σε τρία επίπεδα, το ένα πιο διευρυμένο από το άλλο, για να φανεί η δυνατότητα του ανθρώπου και το πέρασμα που οδηγεί το μικρό περιορισμένο εαυτό του στον άπειρο συμπαντικό Εαυτό. Στο Α-επίπεδο η ανάλυση επικεντρώνεται σε ό,spiritualhealing.gr, στο Β-επίπεδο η ανάλυση επικεντρώνεται σε ό,Η Πνευματική Θεραπεία, ενώ στο Γ-επίπεδο η ανάλυση επικεντρώνεται σε ό,Θεραπεία στο χώρο μας, σ’ ολόκληρο το Σύμπαν.

Στην πορεία της η ανάλυση αποσυμβολίζει τις έννοιες, τους αριθμούς, τους μύθους, τις εικόνες, Ideen, ανάγοντας την έννοια της κάθε λέξης σε ένα πνευματικό ταξίδι μέσα σ’ όλες τις πλευρές της ανθρώπινης εμπειρίας. Ο Δ. Κακαλίδης «παίζει» με τα σύμβολα και τους αριθμούς, αποκρυπτογραφεί το κρυμμένο νόημα του Λόγου, μετασχηματίζοντας την κάθε λογοτεχνική εικόνα σε μια Οδύσσεια της εμπειρίας ολόκληρης της ανθρωπότητας. Προβάλλει την ενοποίηση των αντιθέτων δυνάμεων που συνυπάρχουν μέσα στον άνθρωπο και που η αδυναμία του να τις ενοποιήσει προκαλεί προβλήματα και ανασχέσεις στη λειτουργία του. Εξισώνει την ύλη με το πνεύμα, υποστηρίζοντας ότι: αφού όλη η δημιουργία είναι πνευματική και αφού τα πάντα εμπεριέχουν το πνεύμα, ύλη και πνεύμα είναι το ίδιο.

Η μέθοδος αυτή συνθέτει αρχαιοελληνικές σχολές σκέψης όπως η αριθμολογία του Πυθαγόρα, η βεβαιότητα του Αριστοτέλη για τη συνύπαρξη ύλης-πνεύματος, Heraklit Befehl für die ewige Strömung, Platons Idee, die Ideen sind Nummern und Geburtshilfe des Sokrates, die die Seele Partei bringen, die Wahrheit in die verborgene Licht durchdringt.

Με παραδείγματα από την επιστήμη, την ιστορία, τη μυθολογία, την τεχνολογία, εμπεδώνεται κάθε ανάλυση, ενεργοποιώντας τον άνθρωπο να αρχίσει να ερμηνεύει και ο ίδιος τις έννοιες, να εμβαθύνει στις ιδέες και να πειστεί πως είναι ένα ολοκληρωμένο Ον. Να αφυπνιστεί η συνείδησή του και καταλύοντας τους περιορισμούς, τους φόβους και τις δυσκολίες του, να οδηγηθεί από τον μικρό περιορισμένο του εαυτό στον άπειρο Εαυτό, στο μεγαλείο της εσωτερικής ελευθερίας του. Στην καθαρή πηγή της ύπαρξής του. So, Το Θεραπευτικό Τμήμα, Θεραπεία στο χώρο μας, Αίτηση για Θεραπεία.

Freitag Kostopetrou,

Υπεύθυνη του Ομίλου και των Εκδόσεων Μέγας Σείριος

Βιβλιογραφία:

• Κακαλίδης, Δ., Die Weisheit der Short Story, Große Sirius, 1992

• Κακαλίδης, Δ., Die Weisheit der Poesie, Große Sirius, 1994

• Christodoulidi, F., Kostopetrou, P., (2014) “The ‘Kakalidis Method’ for literature analysis: a Synthesis approachAthens: ATINER’S Conference Paper Series, Θεραπεία στο χώρο μας: LIT2014-0987

• Christodoulidi, F., Kostopetrou, P., (2014) “The ‘Kakalidis Method’ for literature analysis: a Synthesis approach” , Athens Journal of Philology vol.1, no3

• Σταφυλάς, Μ., Η Προσφορά του Δημήτρη Κακαλίδη στην Τέχνη και στον Άνθρωπο. Ομιλία στον Φιλολογικό Σύλλογο « Παρνασσός», 1993

Σχετικά links:

Aktie

  • Facebook
  • Twitter
  • StumbleUpon
  • Digg
  • Delicious
  • LinkedIn
  • RSS
  • Add to favorites
  • Email