Εκδόθηκε η περίληψη του άρθρου μας για τη «μέθοδο Κακαλίδη» στο Literature abstract book του 7ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Λογοτεχνίας του ATINER

Παρασκευή Κωστοπέτρου
Υπεύθυνη του Ομίλου Εξυπηρετητών και των Εκδόσεων Μέγας Σείριος, Ελλάδα &
Dr. Φεβρωνία Χριστοδουλίδη
University of East London, Αγγλία, Εκδόσεις Μέγας Σείριος, Ελλάδα
 

Η «Μέθοδος Κακαλίδη» για την ανάλυση ποίησης και λογοτεχνίας: μια συνθετική προσέγγιση

Αυτό το άρθρο παρουσιάζει το έργο του φιλοσόφου και ποιητή Δημήτρη Κακαλίδη (1943-1995), δίνοντας έμφαση στη μέθοδο που ανέπτυξε για την ανάλυση διηγημάτων και ποιημάτων, η οποία ονομάζεται «Μέθοδος Κακαλίδη». Στα δύο έργα του «Η Σοφία του Ποιήματος» και «Η Σοφία του Διηγήματος» παρουσιάζει μια πρωτοποριακή μέθοδο ανάλυσης 100 ποιημάτων και 36 διηγημάτων Ελλήνων συγγραφέων. Η μέθοδος αυτή διεισδύει και αποκαλύπτει τις εσωτερικές πνευματικές πηγές κάθε έργου εκφράζοντας παγκόσμια μηνύματα. Κάθε λογοτεχνικό έργο παίρνει διαστάσεις πέρα από τα ορατά περιγράμματα, αποκαλύπτοντας το άπειρο μέσα στο περιορισμένο και φέρνοντας το ασυνείδητο στη συνείδηση. Αφετηρία κάθε ανάλυσης είναι ο «Άνθρωπος-Ανθρωπότητα-Οντότητα» στην αιώνια αδιάρρηκτη σχέση τους, με βάση τη θέση ότι κάθε άνθρωπος είναι στην ουσία μια ολοκληρωμένη οντότητα και έχει τη δυνατότητα να το εκφράσει αυτό στην πράξη στη ζωή του.

Η «μέθοδος Κακαλίδη» συνθέτει τις αρχαιοελληνικές σχολές σκέψης όπως η αριθμολογία του Πυθαγόρα, η βεβαιότητα του Αριστοτέλη για τη συνύπαρξη ύλης-πνεύματος, η εντολή του Ηράκλειτου για την αέναη ροή, η ιδέα του Πλάτωνα ότι οι έννοιες είναι βασικά αριθμοί και η μαιευτική του Σωκράτη που αναδεικνύει τα υψηλά νοήματα που κρύβονται στην πλοκή κάθε έργου. Η μέθοδος αυτή ανάγει την έννοια της κάθε λέξης σε ένα πνευματικό ταξίδι σε όλες τις πλευρές της ανθρώπινης εμπειρίας. Ο Δ. Κακαλίδης «παίζει» με τα σύμβολα και τους αριθμούς, επινοεί νέους όρους όπου αποκρυπτογραφείται το κρυμμένο νόημα του Λόγου, μετασχηματίζοντας έτσι κάθε λογοτεχνική εικόνα σε μια Οδύσσεια της εμπειρίας ολόκληρης της ανθρωπότητας από την αρχή του χρόνου. Η μέθοδος του αναγνωρίζεται ως μια προσέγγιση πνευματικής αποκάλυψης, που φέρνει τη σύνθεση βαθύτερων μηνυμάτων και οδηγεί τον αναγνώστη συνειδησιακή ανάταση και πνευματική διεύρυνση. Σε αυτή την πρωτοποριακή της έκφραση, η συνεισφορά του είναι μια παγκόσμια παρακαταθήκη και αυτή τη εργασία θα παρουσιάσει παραδείγματα αυτής της πνευματικής οπτικής.

Μπορείτε να βρείτε το «Literature Abstracts book» σε PDF εδώ.

Διαβάστε περισσότερα:

Μοιραστείτε το

  • Facebook
  • Twitter
  • StumbleUpon
  • Digg
  • Delicious
  • LinkedIn
  • RSS
  • Add to favorites
  • Email