Πρώτη παγκόσμια παρουσίαση για τη «μέθοδο Κακαλίδη για την ανάλυση ποίησης και λογοτεχνίας»

«Είναι κάτι νέο, κάτι πραγματικά καινούριο. Δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο, αλήθεια σας το λέω!» σχολίασε με ενθουσιασμό για τη «μέθοδο Κακαλίδη» ένας καθηγητής Πανεπιστημίου από τη Βραζιλία μετά την παρουσίασή μας στο 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Λογοτεχνίας του διεθνούς ακαδημαϊκού φορέα ATINER.

Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται η μέθοδος του ιδρυτή του Ομίλου Δ. Κακαλίδη για την ανάλυση ποίησης και λογοτεχνίας, η «μέθοδος Κακαλίδη» όπως λέγεται και επίσημα πια, και μάλιστα σε ένα ακαδημαϊκό κοινό, που αποτελείται από καθηγητές Λογοτεχνίας, Ιστορίας και Πολιτισμού από κάθε γωνιά της γης.

Η υποδοχή στη «μέθοδο Κακαλίδη» ήταν πάρα πολύ θερμή.

«Παρουσιάσατε κάτι πολύ άμεσο και ζωντανό. Έτσι πρέπει. Η Τέχνη και ο Λόγος να φέρνουν μέσα τους τη Ζωή»,

«Μου άρεσε πολύ αυτός ο τρόπος ανάλυσης»,

«Η παρουσίασή σας είχε κάτι το μαγικό και με ενδιαφέρει πολύ η σύνδεση που κάνετε με το πνεύμα», είναι κάποια ενδεικτικά σχόλια πανεπιστημιακών από την Αφρική, την Αμερική και την Κροατία.

Στο πρώτο μέρος της ομιλίας μας παρουσιάσαμε τα βασικά σημεία της μεθόδου και στη συνέχεια κάναμε μια σύντομη ανάλυση ενός ποιήματος, όπως δίνεται στο βιβλίο «Η Σοφία του Ποιήματος» του Δ. Κακαλίδη. Έτσι, οι συμμετέχοντες στο συνέδριο είχαν τη δυνατότητα να δουν άμεσα την εφαρμογή της μεθόδου τόσο σε επίπεδο λογοτεχνικό όσο και στη δύναμή της να φέρνει ψυχική ανάταση στον αναγνώστη:

«Συγκινήθηκα πάρα πολύ από την ανάλυση του ποιήματος που κάνατε. Ένιωσα μεγάλη ασφάλεια, ότι κάποιος ενδιαφέρεται πραγματικά και είναι εκεί να με κρατήσει», μας αποκάλυψε ένας ακαδημαϊκός από τις Φιλιππίνες.

«Θέλω να τη διδάξω στους φοιτητές μου. Βρήκα πολύ ενδιαφέροντα τα τρία επίπεδα ανάλυσης «Άνθρωπος-Ανθρωπότητα-Οντότητα». Θα είμαστε σε επαφή για να μου πείτε περισσότερα. Θα σας στείλω λεπτομέρειες για το πώς πήγε το μάθημά μου» συνέχισε με χαρά.

Αλλά και άλλοι καθηγητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για αυτόν τον πρωτοποριακό όπως είπαν τρόπο ανάλυσης και μας εξέφρασαν την επιθυμία τους να μπορέσουν να τη διδάξουν στους φοιτητές τους. Άλλωστε, όπως συζητήσαμε και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η μέθοδος Κακαλίδη είναι ένας τρόπος ανάλυσης που μπορεί να εφαρμοστεί στην ποίηση, τη λογοτεχνία, σε κάθε μορφή τέχνης, σε όλη τη ζωή.

Διαβάστε περισσότερα:

Μοιραστείτε το

  • Facebook
  • Twitter
  • StumbleUpon
  • Digg
  • Delicious
  • LinkedIn
  • RSS
  • Add to favorites
  • Email