Η ποιητική μας εκδήλωση «Και τραγουδώ. Ενέχομαι των ασμάτων, λόγος και ποίηση, σοφία και πηλός» – 21/10/2017

Η ποιητική μας εκδήλωση «Και τραγουδώ. Ενέχομαι των ασμάτων, λόγος και ποίηση, σοφία και πηλός» αφού ταξίδεψε τον Σεπτέμβριο στο Hellenic Centre στην Αγγλία όπου έτυχε θερμότατης υποδοχής από ένα πολυπολιτισμικό κοινό, παρουσιάστηκε το Σάββατο 21/10/17 –στα ελληνικά αυτή τη φορά!– στον χώρο του Ομίλου, όπου την παρακολούθησαν εκλεκτοί λογοτέχνες, ποιητές, μέλη και φίλοι του Ομίλου.

Το θέμα της εκδήλωσης δεν ήταν άλλο από το δεύτερο μέρος της ποιητικής τριλογίας του Δημήτρη Κακαλίδη, η οποία παρουσιάστηκε μέσα από ανάλυση των νοημάτων του ποιήματος και απαγγελία αποσπασμάτων.

Εξάλλου, όπως είπε ο κ. Α. Δρίτσας, Πρόεδρος του Ομίλου, στην ομιλία του: «Ο καθένας από εμάς έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τον πνευματικό του εαυτό, ώστε να είναι καλά. Θα μου πείτε, με ποιον τρόπο; Μαθαίνοντας στην καθημερινή ζωή να απλοποιούμε τις σκέψεις μας, να απλοποιούμε τα συναισθήματά μας και επομένως αφού είναι απλά να αρχίσουμε να τα πραγματώνουμε ή να αλλάζουμε αυτά τα οποία μας δυσκολεύουν. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να μάθουμε και να εμβαθύνουμε στα επιτεύγματα του πνεύματος που έχουν εκφράσει πνευματικοί άνθρωποι μέσα από τις επιστήμες, μέσα από την ποίηση, μέσα από τη ζωγραφική. Αυτό μαθαίνουμε καθημερινά στον Όμιλο… Γι’ αυτό και εμβαθύνουμε στο έργο του κάθε ποιητή, γι’ αυτό και παρουσιάζουμε τα έργα των μεγάλων ποιητών, πολλοί από αυτούς είναι εδώ σήμερα και μας τιμούν, κι έτσι μαθαίνουμε να βλέπουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα μέσα μας να υπάρξει η λύτρωση. Η λύτρωση στην καθημερινή ζωή όμως, στο τώρα.»

Αξίζει να σταθούμε σε κάποιες στιγμές ξεχωριστές που έδωσαν το στίγμα τους στη βραδιά:

Οι διακεκριμένοι λογοτέχνες, ποιητές, άνθρωποι του πνεύματος που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα την κα Φ. Ζαμπαθά Παγουλάτου για την απαγγελία της και την κα Π. Χριστοπούλου Ζαλώνη για τον χαιρετισμό της.

Η παρουσία των φίλων του Ομίλου, παλαιών και νέων, που γέμισαν ασφυχτικά την αίθουσα και παρακολουθούσαν με προσήλωση.

Ο κόσμος που έμεινε μαζί μας ως αργά συζητώντας, ρωτώντας για το έργο και τη φιλοσοφία του Ομίλου, ανταλλάσοντας σκέψεις και απόψεις.

Η στιγμή του ηχητικού ντοκουμέντου της απαγγελίας του Δ. Κακαλίδη στο έργο «Τ’ αποτρόπαια» του Τ. Αναγνώστου, που δόνησε τον χώρο, απλώνοντας σε όλους ένα ρεύμα δύναμης και πίστης στον άνθρωπο, όπως μας είπαν.

22 χρόνια έκλειναν εκείνη την ημέρα από τον θάνατό του, το κλείσιμο ενός κύκλου και το άνοιγμα ενός άλλου που ξεκίνησε με την θέση δια στόματος του κ. Δρίτσα: «θα συνεχίσουμε».

Με δύναμη, αγάπη και φως, το ταξίδι όντως συνεχίζεται… και αυτή η βραδιά ήταν άλλος ένας μεγάλος σταθμός.

Μοιραστείτε το

  • Facebook
  • Twitter
  • StumbleUpon
  • Digg
  • Delicious
  • LinkedIn
  • RSS
  • Add to favorites
  • Email