Εκδήλωση αφιερωμένη στην κα Κλαίρη Λυκιαρδοπούλου – 12/05/2024
Κυριακή, 12 Μαΐου 2024.
Ήμασταν όλοι εκεί. Στο αμφιθέατρο του Ομίλου. Μέλη παλιά και καινούρια, φίλοι του Ομίλου, λογοτέχνες, ακαδημαϊκοί, εικαστικοί και πολλοί ακόμα. Κάποιοι είχαν ζήσει μαζί της πράγματα και καταστάσεις παραπάνω από μοναδικά, κάποιοι την είχαν κάποτε συναντήσει, κάποιοι την ήξεραν μόνο μέσα από αφηγήσεις και από τα βιβλία της.
Σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στην κα Κλαίρη Λυκιαρδοπούλου, στην κα Κλαίρη μας όπως ήταν και είναι για μας στον Όμιλο. Στη ζωή της, στο έργο της το πνευματικό, για τον Άνθρωπο, για τον Πολιτισμό. Ήμασταν όλοι εκεί να θυμηθούμε, να γελάσουμε, να συγκινηθούμε, να μάθουμε. Για την πορεία ενός ανθρώπου που ήταν η αγάπη, η αφοσίωση, η αφιέρωaση, η σταθερότητα, το ανιδιοτελές ενδιαφέρον για τα πάντα, η αποφασιστικότητα, η δύναμη, η ακάματη εργασία.
Ήμασταν όλοι εκεί για να φωτίσουμε πτυχές ενός πνευματικού ανθρώπου που δόμησε και εδραίωσε τον Όμιλο, ώστε να πατούν και να συνεχίζουν οι επόμενοι. Γιατί το έργο δεν σταματά. Συνεχίζεται, διευρύνεται, δυναμώνει με πιο πρόσφατο παράδειγμα το άπλωμα των βιβλίων μας στο εξωτερικό και όχι μόνο.
Ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του Ομίλου μας καλωσόρισαν και έδωσαν πολλά βαθύτερα στοιχεία και εμπειρίες με την κα Κλαίρη.
Οι ομιλητές στην εκδήλωση διαλεχτοί και τα λόγια τους μεστά και επί της ουσίας: Ο κ. Κώστας Καρούσος, ποιητής και Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, η κα Λέτα Κουτσοχέρα, ποιήτρια-εικαστικός και Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Γ. Κουτσοχέρα και Λ. Στρέφη Κουτσοχέρα, η κα Νινόν Δημητριάδου Καμπούρη, πρωταγωνίστρια της όπερας στην Εθνική Λυρική Σκηνή και διεθνώς και λογοτέχνης, ο κ. Φ. Νικολόπουλος, ακαδημαΐκος, νομικός, γραμματέας της κοσμητείας του Φ. Σ. «Παρνασσός» και Δ/ντής του Ανοιχτού Παν/μίου του Παρνασσού. Η κα Β. Εργαζάκη, μέλος του Ομίλου, ποιήτρια-μαθηματικός και ο κ. Α. Καρυστιανός, μέλος του Ομίλου.
Η κα Κλαίρη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Ομίλου, δεν μπορείς να την διαχωρίσεις από αυτόν. Και εμείς ψηλαφώντας το διαχρονικό της αποτύπωμα πήγαμε πίσω στο παρελθόν και ταυτόχρονα μπροστά στο μέλλον, ιχνηλατώντας το έργο μιας γυναίκας που είναι διαχρονικό στο παρόν.