Παρουσιάσεις του Ομίλου στο 5ο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στο Keele University, Αγγλία

Οι υπεύθυνοι και μέλη του Ομίλου συμμετείχαν στις 25-27 Μαρτίου 2011 στο πέμπτο ετήσιο συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Keele, με τίτλο “Intimate Encounters: Reflections on Counseling Practice, Theory and Research”.

Μέλη του Ομίλου, ψυχολόγοι, έκαναν στο συνέδριο δύο παρουσιάσεις. Στην πρώτη παρουσίαση αναπτύχθηκαν τα βασικά σημεία της διδασκαλίας, οι ομάδες και το έργο του Ομίλου. Προβλήθηκε μάλιστα και σχετικό βίντεο, που συνεπήρε το κοινό, το οποίο αποτελούνταν από καθηγητές ψυχολογίας, επιστήμονες ψυχικής υγείας, διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές ψυχολογίας.

Οι ομιλήτριες μίλησαν μέσα από τη δική τους εμπειρία για το πώς βίωσαν ως θεραπευτική την επαφή τους στον Όμιλο με ανθρώπους που αναγνωρίζουν σε αυτές τον εσωτερικό Εαυτό και τους δείχνουν ολοκληρωτικό ενδιαφέρον χωρίς απολύτως κανένα όφελος για τους ίδιους. Στη συνέχεια πρότειναν και ανέπτυξαν τρόπους με τους οποίους ενσωματώνουν τη διδασκαλία αυτή ως συγκεκριμένη πια πρακτική στην ταυτότητα τους ως ψυχολόγοι, στην αυτό-φροντίδα από την επαγγελματική εξουθένωση και στην καθημερινή τους ψυχοθεραπευτική εργασία σε δύσκολα πλαίσια, όπως είναι ένα ψυχιατρικό τμήμα ή ο τομέας της απεξάρτησης από ναρκωτικά.

               

Στη δεύτερη εισήγηση παρουσιάστηκαν πρώτη φορά διεθνώς στην επιστημονική κοινότητα τα χοροδρώμενα. Η παρουσίαση έγινε με ανάλυση της έννοιας των χοροδρωμένων, του τρόπου και της εσωτερικής θέσης μέσα από την οποία γίνονται, καθώς και των αποτελεσμάτων που έχουν τόσο ως μέσον θεραπείας όσο και για τη γνώση του εαυτού. Παρουσιάστηκαν βίντεο με χοροδρώμενα και γραπτές μαρτυρίες ατόμων που έχουν βοηθηθεί συμμετέχοντας σε αυτά στον Όμιλο. Στο τέλος της παρουσίασης υπήρχε ένα βιωματικό κομμάτι, στο οποίο οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα χοροδρώμενα.

               

Το κοινό ανταποκρίθηκε πάρα πολύ θερμά και είπαν πόσο πολύ πέρασε μέσα τους η δύναμη και η αρμονία των κινήσεων καθώς ένιωσαν ένα δυναμικό παλμό να τους διαπερνά. Μία ψυχολόγος μάλιστα ανέφερε ότι ενώ αρχικά ένιωθε κλείσιμο, με τα χοροδρώμενα της έγινε θεραπεία και η διάθεσή της άλλαξε εντελώς.

Στη συζήτηση που ακολούθησε για αρκετή ώρα, ακόμα και μετά το τέλος των παρουσιάσεων, υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τη διδασκαλία και εκφράστηκε η επιθυμία να συνεχιστεί με κάποιο τρόπο η επαφή με τον Όμιλο. Συζητήθηκε ότι είναι μοναδικό φαινόμενο να υπάρχουν άνθρωποι που προσφέρουν όλα αυτά ανιδιοτελώς και έγιναν προτάσεις για τη διεξαγωγή σεμιναρίων και εργαστηρίων (workshops) τόσο στο Πανεπιστήμιο όσο και σε άλλους φορείς. Ο Όμιλος δώρισε βιβλία στους συμμετέχοντες και στη βιβλιοθήκη της σχολής καθώς και όλο το υλικό των παρουσιάσεων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

                

Η διευθύντρια του Τμήματος Ψυχολογίας μας ευχαρίστησε για τη συμμετοχή μας και μας ενημέρωσε ότι σύντομα οι παρουσιάσεις μας θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Keele www.keele.ac.uk.

Μοιραστείτε το

  • Facebook
  • Twitter
  • StumbleUpon
  • Digg
  • Delicious
  • LinkedIn
  • RSS
  • Add to favorites
  • Email