Η εκδήλωσή μας για την εκλεκτή ποιήτρια κα Ελένη Συκά-Κοντόζογλου (22-10-2023)

«Σιγά σιγά, καθώς διάβαζα ποίηση ήταν σαν να γινόταν μικρές εκλάμψεις μέσα στο κεφάλι μου. Άρχισα να καταλαβαίνω και να ενώνομαι με την ουσία του ποιήματος, με αυτό που θέλει να δώσει ο ποιητής…άρχισα να καταλαβαίνω ότι εκείνο που έχει σημασία είναι να ενώνεσαι με όλους τους άλλους, να ενώνεσαι με την Ποίηση.»

Με τα λόγια αυτά του Προέδρου του Ομίλου Εξυπηρετητών ξεκίνησε η εκδήλωση για την παρουσίαση της εκλεκτής ποιήτριας κας Ελένης Συκά Κοντόζογλου που πραγματοποιήσαμε την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023 στο αμφιθέατρο μας. Ολόκληρη η εκδήλωση ήταν ένα μοναδικό ποιητικό ταξίδι, στον οποίο είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε διακεκριμένους λογοτέχνες, πνευματικούς ανθρώπους της χώρας, μέλη και φίλους του Ομίλου.

Γνωρίσαμε το έργο της εξαίρετης λογοτέχνιδος, εμβαθύναμε σε αυτό και αναδείξαμε πολλά από τα κρυμμένα νοήματά του.

«…Έτσι, το ανθρώπινο εγώ ενώθηκε με το άπειρο, έγινε το άπειρο, του αποκαλύφθηκε το άπειρο που ούτε γεννιέται ούτε πεθαίνει, ούτε ζει ή δεν ζει. Υπάρχει αιώνια…» μας είπε η Αντιπρόεδρος του Ομίλου εμβαθύνοντας σε ποίημα της κας Κοντόζογλου με τη μέθοδο Κακαλίδη για την ανάλυση της ποίησης και της λογοτεχνίας. Ένα ποίημα το οποίο οπτικοποιήσαμε σε video, όπως και μια μίνι συνέντευξη-βιογραφικό της ποιήτριας.

Εξαίρετοι λογοτέχνες πραγματοποίσαν ομιλίες: ο Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, κος Κώστας Καρούσος, η ποιήτρια-εικαστικός κα Λέτα Κουτσοχέρα, η ποιήτρια-μαθηματικος κα Βασιλική Εργαζάκη, μέλος του Ομίλου και ο ποιητής-κριτικός λογοτεχνίας κος Δημήτρης Καραμβάλης. Σκύβοντας ο καθένας σε διαφορετικά έργα της ποιήτριας, συνέθεσαν τη σφαιρική ενατένιση σε ολόκληρο το έργο της.

Μοναδική η απαγγελία της ποιήτριας κας Μαριάννας Βλάχου Καραμβάλη πλαισίωνε τις ομιλίες και ζωντάνευε τα ποιήματα μπροστά μας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο η κα Παναγιώτα Χριστοπούλου Ζαλώνη, λογοτέχνης και εκδότρια του λογοτεχνικού περιοδικού «Κελαινώ» και ο ποιητής-στιχουργός κος Σπύρος Ζαχαράτος.

Η κα Ελένη Κοντόζογλου καθώς και ο δημοσιογράφος-ιστορικός συγγραφέας κος Θεοδόσης Κοντόζογλου πήραν το λόγο μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, ευχαρίστησαν θερμά τον Όμιλο και μοιράστηκαν τις σκέψεις και τις εντυπώσεις τους.

 

Σαν επίλογος της ωραίας αυτής βραδιάς ήταν το μπουφέ που ακολούθησε. Στους ζεστούς και φιλόξενους χώρους του Ομίλου, σε όμορφες συζητήσεις με λογοτέχνες και φίλους ανταλλάξαμε σκέψεις, ιδέες, απόψεις μέχρι αργά.

Ήταν από τα γεγονότα που σημάδεψαν την υπόλοιπη ζωή! Φαίνεται πως στον «Όμιλο Εξυπηρετητών», δεν παζαρεύουν ποτέ την ποιότητα! Έμελλε στα τελευταία χρόνια της δύσης μου, να δω την… Ανατολή! Ήταν, κυριολεκτώ, μια τέλεια εκδήλωση! Αφήστε δε, που το ιδιόκτητο κτίριο σε κάνει να ξεχνάς προς στιγμήν, ότι είσαι στην… Αθήνα! Όλοι οι φίλοι μας, αν μου επιτρέπετε να τους αποκαλώ με αυτήν τη «βαριά» λέξη, ήταν άψογοι! Ο κ. Α. Δρίτσας, Πρόεδρος, η κ. Βούλα Κωσταπέτρου, η κ. Βασιλική Εργαζάκη…τόσοι φίλοι… έκλεψαν τις καρδιές μας δια παντός! Έτσι…»όταν με φίλους πίνουμε/ με γέλια, με χαρά/ τι μας κερνά το αθάνατο κρασί της ευθυμίας;/ Τι φτερουγίζει μέσα μας με ανάλαφρα φτερά;/ Μα τι άλλο; ΤΟ ΠΝΕΎΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΊΑΣ! Σας ευχαριστούμε πολύ για όλα!

Θεοδόσης Κοντόζογλου, δημοσιογράφος-ιστορικός συγγραφέας

Με τον πρόεδρο τού «Ομίλου Εξυπηρετητών», κύριον Α. Δρίτσα. Ένας άνθρωπος δραστήριος, ο ίδιος και οι συνεργάτες του. Εξαίρετοι άνθρωποι όλοι. Ο Όμιλος από το 1980 συμβάλλει αποτελεσματικά, στην προβολή και διάδοση του Βιβλίου, εκθέσεις ζωγραφικής, Βιβλιοπαρουσιάσεις, θεατρικές παραστάσεις και γενικά στα Γράμματα και στις Τέχνες.

Κώστας Λιάκος, ποιητής

Απολαύσαμε μια ξεχωριστή, ποιοτική εκδήλωση! Θαυμάσιος ο χώρος του Ομίλου Εξυπηρετητών! Όλα άψογα! Τα θερμά μου συγχαρητήρια σε αμφότερους!

Μαίρη Σουρλή, ποιήτρια

Ευχαριστούμε πολύ! Καλή δύναμη για συνέχεια!

Λάμπρος Ηλίας, ποιητής

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που ξαναζωντανεύει τις ενδιαφέρουσες στιγμές που περάσαμε στους νοικοκυρεμένους χώρους του Ομίλου σας. Σας ευχαριστώ θερμά.

Πόπη Σπιτά, λογοτέχνης

Μοιραστείτε το

  • Facebook
  • Twitter
  • StumbleUpon
  • Digg
  • Delicious
  • LinkedIn
  • RSS
  • Add to favorites
  • Email