Ο δημοσιογράφος, ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Παναγής γράφει για τον Όμιλο! – Δημοσίευση στην Ελληνοκυπριακή εφημερίδα του Λονδίνου «Παροικιακή»

Με αφορμή τη μουσική μας εκδήλωση για τη Βυζαντινή μουσική στο Hellenic Centre London, ο χαρισματικός ηθοποιός, σκηνοθέτης και δημοσιογράφος κος Βασίλης Παναγή μοιράζεται τις εντυπώσεις του με τους αναγνώστες της εφημερίδας «Παροικιακή».

Ο κος Παναγή παρακολουθεί την δράση μας σφαιρικά και πάντοτε μας δίνει βήμα να μιλήσουμε για το έργο και τις δραστηριότητες του Ομίλου μέσα από τις εκπομπές του.

Τον ευχαριστούμε απο καρδιάς που με τον πηγαίο, λυρικό του λόγο ξεδίπλωσε πτυχές του εργου μας.

Εύχομαστε με τη σειρά μας καλή δύναμη, υγεία και πάντα επιτυχίες στην πολύπλευρη διαδρομή του.

Ακολουθεί το κείμενό του:

«Την εβδομάδα που πέρασε είχα την ευτυχία και τη χαρά να βρεθώ ανάμεσα σε πλάσματα που η επιθυμία τους είναι να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους στιγμές που να τους κάνουν να νιώθουν ηρεμία και γαλήνη.

Άνθρωποι που ο σκοπός τους είναι να παράγουν πολιτισμό. Ο πολιτισμός είναι το αγαθότερο πράγμα που φέρνει τους ανθρώπους κοντά και τους δίνει την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για να φτιάξουμε ένα καλύτερο κόσμο.

Οι Εξυπηρετητές είναι μια ομάδα που μας ήρθε από την Αθήνα και τους γνωρίσαμε μέσα από εκδηλώσεις που οργάνωσαν στο παρελθόν, πάντα με απώτερο σκοπό την δημιουργία ατμόσφαιρας που να ενώνει τους ανθρώπους όποιοι και αν είναι αυτοί, από όπου και αν προέρχονται.

Παράγουν πολιτισμό με μόνο αντάλλαγμα να έχουν γύρω τους κόσμο που να απολαμβάνει τα θέματα των εκδηλώσεων που οργανώνουν.

Την περασμένη Παρασκευή μας ήρθαν ξανά από την Αθήνα και μας παρουσίασαν μια θαυμάσια διάλεξη με θέμα την Βυζαντινή μουσική και την εξέλιξη της μέσα από τις λειτουργίες στις εκκλησίες μας.

Οι ρίζες της Βυζαντινής μουσικής προέρχονται από την αρχαία Ελλάδα εκεί που ξεκίνησε το Θέατρο. Μας έδωσαν την ευκαιρία να θυμηθούμε ότι όλα τα καλά γεννήθηκαν μέσα από τον Ελληνικό πολιτισμό.

Μας έδωσαν την ευκαιρία να μάθουμε πως λειτουργεί η ψαλτική και τους ρόλους που παίζουν οι ιερείς και οι ψαλτάδες που λειτουργούν στις εκκλησίες μας. Σαν ένα θέατρο όπως ήταν στη αρχαία Ελλάδα.

Μας εξήγησαν τους σκοπούς τους και γιατί συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δίχως να περιμένουν να πάρουν ανταλλάγματα.

Ο πολιτισμός δεν εμπορεύεται και δεν πουλιέται. Παράγεται με μόνο στόχο να φτιάξει καλύτερους ανθρώπους για ένα καλύτερο μέλλον.

Όλοι μας μπορούμε να πετύχουμε πραγματοποίηση των ονείρων μας. Φτάνει να πιστέψουμε ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Είναι οι Εξυπηρετητές άξιοι συγχαρητηρίων γιατί πολεμούν με τα έργα τους που πάντα έχουν να κάνουν με τα γράμματα, με την ποίηση, με την έκδοση βιβλίων, και με δίχως να αναμένουν να πάρουν ανταλλάγματα.

Παράγουν Θέατρο για μικρά παιδιά και για παιδιά με ειδικές ικανότητες, και το παρουσιάζουν σε διάφορους χώρους με ελεύθερη είσοδο ούτως ώστε να μπορέσουν να το παρακολουθήσουν όσο περισσότερα άτομα επιθυμούν.

Οι Εξυπηρετητές έχουν εξαπλωθεί και στη Μεγάλη Βρετανία όπου μέλη του ομίλου τους είναι εκτός από Έλληνες και Κύπριοι, ακόμα και Άγγλοι. Καθώς και από άλλες μειονότητες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης έχουν επεκταθεί ακόμα και στην Κωνσταντινούπολη όπου μελλοντικά θα αναπτύξουν τον Ελληνικό πολιτισμό εκεί για να διαδοθεί στους ανθρώπους που θα ενταχθούν στους κόλπους του Ομίλου Εξυπηρετητών.

Στο τέλος της ημέρας αγαπητοί μου η ελπίδα ξαναζεί. Μετά από τα πολλά άσχημα νέα που ακούμε καθημερινά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα πολλαπλά επεισόδια κακοποίησης και βιασμών, στον Ελλαδικό χώρο και αλλού, ξαναβρίσκουμε την ελπίδα, και ξανά ξεδιπλώνουμε τα όνειρα μας για τον μέλλον για μια καλύτερη κοινωνία.

Είμαι πολύ χαρούμενος που τα κατάφερα να βρεθώ στον χώρο όπου οι Εξυπηρετητές μας έδωσαν ακόμα ένα μάθημα πολιτισμού, και μας ενδυνάμωσαν δίνοντας μας αιτίες για ενίσχυση της μνήμης γεμίζοντας τα κύτταρα μας με κομμάτια από τις ρίζες μας και τον πλούσιο πολιτισμό μας, που όταν χρειαστεί θα προτρέξουμε εκεί για να ενισχύσουμε την ανάγκη να συμβάλουμε στις όποιες προσπάθειες για ανάπτυξη του δικού μας πολιτισμού.

Έρχονται και άλλες εκδηλώσεις τέτοιου είδους στις επόμενες μέρες, και θα πρέπει να επιδιώξουμε να βρεθούμε στους χώρους όπου προγραμματίζονται, για να στηρίξουμε από τη μια πλευρά τους ανθρώπους του πολιτισμού, και από την άλλη να εμπλουτίσουμε τις δικές μας γνώσεις και να γεμίσουμε τα κενά που τυχών να υπάρχουν στις αποθήκες του μυαλού μας.

Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Κύπρου θα μας φέρει από την Κύπρο μια θαυμάσια εκδήλωση με θέμα της, Σεφέρης.. Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις…. πονά!

Ας επωφεληθούμε της ευκαιρίας να βρεθούμε εκεί, και… ας πονέσουμε αγγίζοντας τις μνήμες!

Αυτά για σήμερα. Δικός σας, ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΗΣ»

Μοιραστείτε το

  • Facebook
  • Twitter
  • StumbleUpon
  • Digg
  • Delicious
  • LinkedIn
  • RSS
  • Add to favorites
  • Email