Ο Δάσκαλος Δ. Κακαλίδης

Ο ποιητής και φιλόσοφος Δημήτρης Κακαλίδης γεννήθηκε το 1943 στην Αθήνα. Στο κέντρο της μεγαλούπολης, το 1980, ίδρυσε το πνευματικό κέντρο «Όμιλος Εξυπηρετητών» για να μεταδώσει την αλήθεια που ο ίδιος ήξερε και είχε κάνει πράξη στη ζωή του: ότι ο άνθρωπος είναι ένα μεγαλειώδες πνευματικό ον που κατέχει τη δύναμη, τη θέληση, την αγάπη και τη σοφία για να μεταμορφώνει την καθημερινή του ζωή σε ζωή ευτυχίας και δημιουργίας – και να βοηθάει τους συνανθρώπους του να κάνουν το ίδιο.

Ο Δάσκαλος Δημήτρης Κακαλίδης δίδαξε το ολοκληρωτικό ενδιαφέρον προς όλους και όλα, την άμεση ανταπόκριση στην ανάγκη μέσα από την ανιδιοτελή προσφορά, την απόλυτη αποδοχή όλων των όψεων μέσα στον άνθρωπο και όλων των ρευμάτων της ζωής, αναγνωρίζοντας την κοινή ουσία των πάντων, ώστε να εκφραστεί δυναμικά η πνευματική φύση του κάθε ανθρώπου. Ο ίδιος ήταν ένα ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση: κάθε στιγμή μέσα στην καθημερινότητα πραγμάτωνε τη διδασκαλία του με απλότητα χωρίς ποτέ να ζητήσει κάτι για τον εαυτό του.

Αυτές οι αλήθειες εμποτίζουν όλο το συγγραφικό του έργο. Η ποίησή του λυρική, μαγευτική και έντονη, με τη δύναμη του πνεύματος που αγωνίζεται για τη λύτρωση της ανθρώπινης ύπαρξης. Με τις αναλύσεις του σε διηγήματα και ποιήματα Ελλήνων λογοτεχνών, δεν κάνει εξωτερική και στείρα κριτική, αλλά με ενόραση φτάνει στο βάθος της ψυχής του συγγραφέα και αναδύει τον εσωτερικό στοχασμό του. Για τον τρόπο αυτό ανάλυσης, ο λογοτέχνης Μιχάλης Σταφυλάς δήλωσε: «[] είναι ένας νέος τρόπος κριτικής προσέγγισης και σκέψης – σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι μια δική μας “πρωτιά”, μια επανάσταση εναντίον των καθιερωμένων στο χώρο της κριτικής».

Τιμήθηκε σε εκδήλωση στο Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» το 1993. Ακολουθεί απόσπασμα από την ομιλία του προέδρου του Συλλόγου Τάσου Αναγνώστου: «Υπάρχει καθαρότητα σε τούτη την Υψηλή Νόηση. Η Μυθολογία, η Θρησκεία και, ακόμη, η Φιλοσοφία και η Ποίηση συνάδουν. Η Ποίηση, άλλωστε, αποτελεί το ιερό πάθος του. Ο Δημήτρης Κακαλίδης είναι ο εκφραστής της Ελεύθερης Βούλησης, ο αδέσμευτος. Δεν κλείνεται στα στενά όρια που χαράσσουν νόμοι κοινοί, αρνείται την τήρηση που επιβάλλουν εφθαρμένοι ηθικοπλαστικοί κανόνες. Με γνώμονα την Αρετή, πέραπό κάθε συμβατικότητα, όπου κατατρίβεται ο περίγυρος.»

Παρουσιάσεις του έργου του έχουν γίνει από την Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, ενώ, τον Ιούνιο του 2011, η ομιλία «Τα Παγκόσμια Μηνύματα στην Ποίηση του Δημήτρη Κακαλίδη» των Εκδόσεων Μέγας Σείριος βραβεύτηκε στο 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποίησης. Αποσπάσματα από τα βιβλία του δημοσιεύονται σε λογοτεχνικά περιοδικά και ποιητικές ανθολογίες μέχρι σήμερα.

Ο Δημήτρης Κακαλίδης απεβίωσε το 1995. Μετά το θάνατό του, οι μαθητές που ήταν κοντά του και εμπνεύστηκαν από τη ζωή και τη διδασκαλία του, ανέλαβαν να συνεχίσουν το έργο του και εξακολουθούν να εργάζονται ανιδιοτελώς για το σκοπό του Ομίλου Εξυπηρετητών μεταλαμπαδεύοντας τη διδασκαλία που έδωσε ο Δάσκαλος σε όσους αναζητούν την ένωση με τον εσωτερικό τους εαυτό.

Κριτικές

 • (Η Σοφία του Διηγήματος)

Ο υπεύθυνος αυτός μελετητής μάς πείθει με τον πιο αξιόπιστο τρόπο πως στον κόσμο των Νεοελλήνων Λογοτεχνών λάμπουν αστέρια παγκόσμιας ακτινοβολίας, ενώ παράλληλα μας ανοίγει το δρόμο προς τη σωστή προσέγγιση των προβληματισμών τους και της ψυχολογίας τους. Πιστεύουμε πως το έργο αυτό με την αυξημένη συνείδηση ευθύνης και τη μεθοδικότητα του γρήγορα θα επιβληθεί στο παγκόσμιο στερέωμα.

Isabelle Maratou-Argyrakis, Professeur de l’ université de Mons

 • (Εκπεσούσα Παράδεισος Ύλη Αγία)

Πραγματοποιεί μια πνευματική περιπλάνηση μέσα στους βαθύσκιους λειμώνες των Ιλισίων ακολουθώντας τις φιλοσοφικές εξάρσεις των Σωκρατικών και κάποτε κάποτε τις μεταφυσικές αγωνίες των Ορφικών.

Ευάγγελος Βογαζιανός, Ποιητής

 • (Λόγος ο Τρίτος)

Εδώ η φιλοσοφική σκέψη συναντιέται με τον ποιητικό λόγο και μέσα από τα ρείθρα ενός λυρικού χείμαρρου κατασταλάζει ένα τέλειο ποιητικό σύνολο, που ο μυημένος αναγνώστης ενωτίζεται ποίησης και σοφίας και ψηλώνει πνευματικά.

Αντώνης Βαζιντάρης, Λογοτέχνης, Τορόντο

Μοιραστείτε το

 • Facebook
 • Twitter
 • StumbleUpon
 • Digg
 • Delicious
 • LinkedIn
 • RSS
 • Add to favorites
 • Email